Festivalul Narciselor

Mii de narcise salbatice pot fi admirate din 15 mai pana spre finalul lui iunie intr-o rezervatie de pe raza localitatii Salasu de Sus. Peisajul unic oferit de poiana cu narcise de la poalele muntelui este prilej de festival pentru locuitorii satelor din zona.

festivalul Narciselor va avea loc ca in fiecare an, in al treilea weekend al lunii mai si va cuprinde concerte, manifestari culturale si tradiționalii virșli de Sălaș.

Poiana in care florile salbatice acapareaza cateva hectare are si ea o poveste interesanta pentru orice turist. Se intinde pe o suprafata de aproximativ 20 de hectare intre localitatile Salasu de Sus si Nucsoara, in apropierea Parcului National Retezat si este o „insula preistorica”, in care cresc plante care au rezistat inca din perioada glaciara, cand toata zona era o imensa taiga, aproape la fel cum este astazi Siberia.

Din paradisul de plante preistorice, poate cel mai mult atrage un „regal”, cel al narciselor. Florile care au pus stapanire pe intreaga poiana de langa comuna sunt o adevarata desfatare pentru turisti. Aparitia florilor in insula de la poalele Retezatului, in perioada in care n-ar mai trebui sa infloreasca, este explicata de specialisti prin faptul ca printre pietrele de granit de sub sol curg ape reci din Muntii Retezat, care „au efect de frigider si racesc locul”. Astfel, aici s-a pastrat o insula cu un climat rece si umed, unde pot fi observate vietati extrem de interesante.

Odata cu aparitia narciselor, in poiana se „trezeste la viata” si fluturele Grilaj. Acesta nu traieste decat cateva zile. Batranii povestesc ca acest fluture ii calauzeste pe cei morti in „Lumea de apoi”. Un alt fluture care este intalnit in Poiana Narciselor de la poalele Retezatului, Albastrita (foto), are o poveste la fel de interesanta. Despre Albastrita se spune ca isi hipnotizeaza victimele, mai exact furnicile, pe care le ademeneste cu niste sunete speciale, apoi secreta o substanta hipnotizanta. Tinta Albastritei nu sunt furnicile, ci musuroiul lor. Odata hipnotizate, furnicile duc Albastrita in musuroi, unde fluturele gaseste caldura, adapost si hrana suficienta, fara a depune nici un efort. In timpul festivalului, li se permite turistilor si invitatilor sa culeaga cate o narcisa, pentru a avea o amintire din acel loc.

DIGITAL CAMERA

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Locul unde se mănâncă bine!

%d blogeri au apreciat asta: